Het Amerikaanse ministerie van Financiën heeft Turkije gewaarschuwd voor mogelijke sancties als het zaken blijft doen met Rusland. Washington maakt zich in toenemende mate zorgen over de Russische regering en bedrijven in Rusland die Turkije gebruiken om westerse handelsbeperkingen te omzeilen. Deze zijn opgelegd als gevolg van de Russische invasie van Oekraïne zes maanden geleden.

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan en zijn Russische ambtgenoot Vladimir Poetin kwamen eerder deze maand op een top in de Russische badplaats Sotsji overeen om de economische samenwerking te intensiveren. De waarde van de Turkse export naar Rusland is in de maanden mei, juni en juli met bijna 50 procent gestegen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

De Turkse haven van Trabzon maakte bijvoorbeeld woensdag bekend zogeheten roll-on-roll-off-schepen uit Rusland te gaan verwelkomen. De havendirecteur maakte bekend dat de haven uitgediept wordt zodat schepen tot 60.000 ton kunnen aanmeren. Eén zo’n schip levert een omzet van ongeveer 333.000 euro op.

Erdogan betaalt voor Russische olie en gas in roebels

De nauwe band met Rusland blijkt ook uit andere zakelijke overeenkomsten. Begin augustus heeft De Turkse president Recep Tayyip Erdogan bijvoorbeeld bevestigd dat hij met zijn Russische ambtsgenoot Vladimir Poetin heeft afgesproken dat Turkije een deel van zijn betalingen voor Russische olie en gas in roebels zal voldoen. Dat deed Erdogan tijdens de terugvlucht vanuit de Russische badplaats Sotsji waar hij Poetin ontmoette.

Volgens de Turkse president is de afspraak voor beide landen voordelig. Rusland probeert al langer geld voor fossiele brandstoffen in roebels binnen te krijgen. Met betalingen in dollars kan het land niet zo veel omdat het die munteenheid niet kan omwisselen door sancties die westerse landen hebben ingesteld tegen Rusland na de inval in Oekraïne.

Voor Turkije heeft de gedeeltelijke betaling het voordeel dat het zijn dollarreserves minder hoeft aan te spreken. Die reserves zijn al flink afgenomen omdat Turkije miljarden dollars heeft uitgegeven om de eigen lira te stutten. Die zakte als gevolg van de zeer hoge Turkse inflatie en het dalende vertrouwen in de Turkse economie ten opzichte van de dollar.

Behalve de betalingen in roebels zal Turkije ook het alternatieve Russische betaalsysteem Mir omarmen. Rusland probeert dat te promoten omdat het van het internationale betaalsysteem SWIFT is afgesloten. Vijf Turkse banken zullen werken aan de integratie van het Mir-systeem. Daarmee moet het voor Russische toeristen makkelijker worden om in Turkije zaken te betalen. In de eerst helft van dit jaar kwamen alleen vanuit Duitsland meer toeristen naar Turkije dan vanuit Rusland.

Lees meer: Deze Europese landen worden het hardst geraakt door het gastekort: analisten verwachten komende winter een recessie